ЖЕСТОКА ОФАНЗИВА РУСИЈЕ У СРБИЈИ

Русија је у Србији кренула у жестоку политичку, економску и медијску офанзиву, али и у НВО сектору, са циљем да ослаби утицај Запада.

Док је ЕУ забављена проблемима са избегличком кризом, а у јавности се стиче утисак да постоје и нови услови за Србију око Косова, Владимир Путин гази крупним кораком.

Поред познатих снажних веза у политици и економији, Русија све више улаже у медије и невладине организације на територији Србије. Покрећу се часописи и портали, попут „Руске речи“ и „Спутњика“, организују се конференције на којима говоре противници ЕУ, финансирају се проруске НВО, а државне фондације попут „Горчакова“ су све активније.

Јелена Милић, директорка Центра за евроатлантске студије, сматра да Русија и те како шири своју “меку моћ” у Србији.

– Имају новинску агенцију “Спутњик”, чије материјале нашироко преносе све продржавне ТВ и новине. Притом, уколико одете на сајт било које отворено путиновске НВО, нигде нећете успети да нађете донаторе. Дакле, ем крију финансијере, ем је све што раде то да шире Путинову пропаганду – каже за “Блиц” Милићева.

Путинов приоритет

Протеклог викенда, у српским медијима су људи из Москве били врло присутни.

– Владимир Путин сматра Србију за приоритетну државу спољне политике Москве – рекао је Aлек­сеј Пушков, председник Спољнополитичког комитета руске Ду­ме. Како је истакао, “Русија има посебан однос према Србији”, а Путин никада досад није одбио да је подржи.

Јелена Гускова из Руске академије наука тек није бирала речи усхићења:

– Верујем да ће Руси и Срби спасти свет! Србија је наш јединствен пријатељ. Најискренији. Наш брат – рекла је Гускова, као и да су се односи две државе “вратили у свој прави колосек”.