Руси започели обнову и модернизацију српских пруга

Максим Соколов, министар саобраћаја Руске Федерације, јуче је позвао српске грађевинске фирме да учествују у изградњи аеродромских комплекса и спортских терена уочи светског шампионата у фудбалу, које се у Русији одржава 2018. године.

– Разговарали смо јуче са председником Србије Томиславом Николићем и премијером Ивицом Дачићем да урадимо заједничке пројекте на развоју инфраструктуре. Отворени смо за корисну сарадњу са Србијом – најавио је Соколов за „Политику”.

На питање зашто смо оволико дуго чекали на почетак реализације руског кредита од 800 милиона долара он је рекао да се шест година већ ради на овом пројекту, признавши да пројекат јесте закаснио са својим остваривањем.

– Део кривице сноси и српска страна између осталог. У ствари дуго нам је требало да донесемо одлуку везану за обезбеђење као гаранцију овог међудржавног кредита. Али, данас као што видите све формалности су решене – рекао је руски министар саобраћаја.

Он је нагласио да је ово заједнички пројект српских и руских железница. Али сасвим је очигледно да ће према његовој оцени већина радова бити поверена српским компанијама. Из Русије ће бити испоручен део грађевинарске технике и транспортних возова какви већ саобраћају српским пругама.

Модернизација железничке инфраструктуре приоритет владе

Председник Србије Томислав Николић и председник Владе Србије Ивица Дачић су, у одвојеним састанцима у Београду, разговарали са са делегацијом Руске Федерације, коју је предводио министар саобраћаја Максим Соколов.

Николић је у згради Генералног секретаријата председника Републике разговарао са министром Соколовим, са руским амбасадором у Србији Александром Чепурином и председником руских железница Владимиром Јакуњином.

Дачић је у разговору са Соколовим изразио задовољство због почетка радова на деоници Београд – Панчево који се финансирају средствима руског кредита који је намењеног реконструкцији железничке инфраструктуре. Премијер је нагласио да је модернизација железничке инфраструктуре један од приоритета Владе Србије.

Николић и Дачић са делегацијом Руске федерације данас у Панчеву присууствују церемонији почетка изградње железничког колосека на прузи Београд-Панчево, која се финансира из средстава руског кредита, од 800 милиона долара.

Споразум о руском кредиту потписан је јануара 2013. године у Москви и њиме ће бити финансирано 85 одсто вредности радова. Добијен је са роком отплате на 10 година, грејс периодом од четири године и годишњом каматом од 4,1 одсто.

Руским кредитом биће финансирано укупно пет пројеката: Београд – Панчево, реконструкција и модернизација шест деоница на Коридору 10 у дужини од 112 км, изградња другог колосека и реконструкција постојећег на деоници Стара Пазова- Нови Сад у дужини 44 км на Коридору 10, обнова пруге Београд – Бар кроз Србију у дужини од 200 км и набавка нових дизел моторних гарнитура из Русије у вредности од 100 милиона долара.